محوطهسازی یک فرایند طراحی و اجرایی است که به منظور بهبود زیبایی، استفاده و کارایی محیطهای خارجی انجام میشود. این فرایند شامل انتخاب و استفاده از گیاهان، مصنوعات ساختمانی، مبلمان، نورپردازی، مسیردهی و سایر عناصر طراحی است.
محوطهسازی به منظور ایجاد یک فضای زیبا، آرامشبخش و کاربردی برای افراد است. این فرایند شامل انجام فعالیتهای مختلفی مانند طراحی گلخانهها، ساخت کلاسها، نصب تجهیزات آبیاری، احداث مسیرها و پلهها، نصب نورپردازی و غیره میشود.
محوطهسازی به عنوان یک هنر و علم، در نظر گرفتن جوانب زیباییشناسی، کاربردی، اقتصادی و محیطزیستی را در نظر دارد. با انجام یک محوطهسازی حرفهای و با کیفیت، محل زندگی یا کار شما به یک فضای دلپذیر و جذاب تبدیل خواهد شد.
تغییرات دما، رطوبت و بارش میتواند روی انتخاب مصالح و گیاهان تأثیر بگذارد. برای حل این مشکل استفاده از گیاهان بومی که با شرایط آب و هوایی منطقه سازگاراند و به آب کمتری نیاز دارند پیشنهاد میشود.
زمینهای شیبدار یا ناهموار طراحی را دشوار میکنند. برای حل این مسئله میتوان از طراحی سطوح مختلف یا استفاده از دیوارهای سنگی و پلها برای مدیریت ارتفاعات و شیبها استفاده کرد.
رعایت قوانین و مقررات مربوط به ساخت و ساز یکی از چالشهای اساسی در طراحی محوطه است. همکاری با مشاوران محلی و شهرداری برای اطمینان از انطباق طرحها با قوانین کمک زیادی برای برطرف کردن این چالش میکند.
حفاظت از اکوسیستمهای محلی و حیات وحش.
طراحی فضاهای سبز و مناطق حفاظتشده که به حفظ تنوع زیستی کمک کند.
درک فرهنگ و نیازهای اجتماعی ساکنان از جمله چالشهایی است که طراحان کمتر به آن توجه میکنند. برگزاری جلسات مشاوره با ساکنان محلی برای درک بهتر از انتظارات و نیازهای آنان کمک زیادی در حل این مسئله خواهد کرد.
محوطهسازی در انواع مکانها و فضاهای مختلف استفاده میشود. برخی از مکانهایی که از محوطهسازی بهره میبرند عبارتند از:
1. محلهای اقامتی: از جمله باغهای خصوصی، حیاطها، تراسها و فضاهای باز در خانهها و ویلاها که با انجام محوطهسازی، فضای زیبا و آرامشبخش برای ساکنان ایجاد میشود.
2. فضاهای عمومی: پارکها، میدانها، باغهای عمومی، مدارس، دانشگاهها، بیمارستانها و سایر فضاهای عمومی که با محوطهسازی به فضاهای سبز و دلپذیر تبدیل میشوند.
3. فضاهای تجاری: مغازهها، رستورانها، هتلها، مراکز خرید و سایر فضاهای تجاری که با طراحی مناسب محوطه، جذابیت بیشتری برای مشتریان خود ایجاد میکنند.
4. فضاهای صنعتی: نمایشگاهها، کارخانجات، شرکتها و سایر فضاهای صنعتی که با استفاده از محوطهسازی، فضای کاری مناسب و زیباتر برای کارکنان و بازدیدکنندگان خود فراهم میکنند.
5. فضاهای عمرانی: میدانهای شهری، پلهای عابرپیاده، پارکینگها و سایر فضاهای عمومی در شهر که با طراحی مناسب محوطه، زندگی شهروندان را بهتر و دلپذیرتر میکند.
بنابراین، محوطهسازی در انواع فضاهای مختلف استفاده میشود تا زیبایی، کاربردی بودن و آرامش را به آنها بخشید.
بسیاری از مردم به طور کامل از اینکه دیزاین باغ چیست یا چه باید باشد آگاه نیستند و به همین دلیل مراجعه به افرادی که اصول محوطه سازی ویلا را به صورت تخصصی انجام میدهند بسیار کمک میکند که فضای سبز مورد علاقه و متناسب با بودجه خود را در ویلایتان داشته باشید، چونکه اشتباه در دیزاین محوطه ویلا باغ میتواند بسیار پرهزینه باشد. طراحی فضای سبز به شما کمک میکند تا بهترین بهره را از باغ ویلای خود ببرید، زیرا علاوه بر اینکه باعث لذت بردن شما میشود ارزش مادی ملک شما را نیز افزایش میدهد. در نظر داشته باشید که ممکن است باغ شما بزرگترین فضای ویلای شما باشد و نیازمند همان فکر، طراحی و بودجه ایست که برای آشپزخانه، اتاق نشیمن یا سرویس بهداشتی در نظر میگیرید.
به طور خلاصه، طراحی محوطه باغ فرآیند طراحی و ایجاد نقشه برای چیدمان و کاشت گیاهان و ایجاد منظره و فضای سبز است که در واقع کمک میکند چشمانداز زیباتر و وسیعتری در ویلای خود داشته باشیم و کمی خود را از آلودگی و شلوغی و استرس زندگی شهری جدا کنیم.
اما اگر بخواهیم کمی مفصل تر پاسخ دهیم امروزه محوطهسازی ویلا باغ به تخصصی تبدیل شده که فراتر از باغبانیهای سنتی است که در قدیم افراد برای خانههایشان انجام میدادند. ترکیبی از شناخت گیاهان و هنر است که طراح در آن علاوه بر موارد گفته شده، کاربرد و سلیقه کارفرما را نیز در نظر میگیرد.
مانند همه مراحل، در طراحی و ساخت ویلا بودجه یکی از عوامل مهم در ساخت و نگهداری ازمحوطه سبز ویلا میباشد و ما در ویلا1000 به شما کمک میکنیم که متناسب با بودجه خود بتوانید به ایدههای خود دست پیدا کنید.
مسئله مهم دیگر در طراحی باغ، سبک و سلیقه مورد علاقه کارفرما و کاربری آن میباشد، اینکه شما میخواهید طراحی محوطه برای ویلایی کوچک و دنج داشته باشید، یا ویلایی لاکچری و بزرگ که از آن برای برگزاری جشنهای مجلل استفاده کنید، دو نگاه متفاوت در طراحی محوطه باغ را میطلبد در نتیجه با در نظر گرفتن اهداف کارفرما میتوان طراحی محوطه را مطابق آن برنامهریزی کرد.
موقعیت جغرافیایی می تواند تأثیر قابل توجهی در طراحی محوطه باغ داشته باشد به عنوان مثال تابش نور خورشید، جهت باد یا دمای منطقه نکات مهمی در طراحی هستند. شکل زمین از عوامل مهم دیگر است اینکه زمین شیبدار است یا صاف، شکلی ساده دارد یا دارای شکلی غیر منظم است. خاک هم از دیگر موارد موثر در طراحی محوطه است و کیفیت آن در محوطهسازی ویلا بسیار تاثیر دارد.
انواع مختلفی از چیدمان باغ وجود دارد که هر کدام مزایای خاص خود را دارند. مبلمان باغ ممکن است، شامل یک میز و چند صندلی ساده باشد، یا شامل فضایی تفریحی با تاب و چتر آفتابی و باربیکیو و فضاهایی برای بازی باشد. یا ممکن است لاکچری و مجلل باشد با نورپردازی های مختلف، آبنماها، آتشدان و عناصر تزئینی دیگر.
در بسیاری از طراحیها از فضای صاف چمن استفاده میشود. با این حال امروزه بسیاری از طراحان باغ ممکن است از سطوح دیگری استفاده کنند، به عنوان مثال سطوحی که “از شن شل، سنگریزه های کوچک یا خرده های چوب تشکیل شده اند” تا هم ظاهر و احساس متفاوتی ایجاد کنند و هم با توجه به کمبود منبع آبی در این زمینه، صرفهجویی کنند. برای ایجاد مرز و محدوده هم، می توان از پرچین، دیوار یا نرده استفاده کرد تا از ورود حیوانات و مزاحمان جلوگیری کرد.
منظر نرم به صورت کلی به فضای سبز مانند پوشش گیاهی و خاک محوطه گفته میشود. طراحی منظر سخت در واقع اسکلت محوطه را تشکیل میدهد و شامل محوطههای سنگی، آبنماها، مسیرها، حصارها و سایر مواردیست که تغییر نمیکند.
قدم اول ما در طراحی محوطهسازی ویلا شناخت منطقه و ویژگیهای اقلیمی، مثل شرایط آب و هوایی، خاک و پوشش گیاهی است. مرحلهی بعد طراحی نقشه فضای سبز ویلا است که در آن مسیرهای فضای سبز، دیوارها، آبنماها و قسمتهای نشیمن و منظره گیاهان با تغییرات فصل به فصل، انجام میشود. یکی از نکات مهم درباره طراحی فضای سبز این است که باید تغییرات فصلی و تاثیر آن در شکل محوطه را در نظر گرفت. نحوه اتصال باغ به خانه و سایر فضاهای ویلا هم از موارد موثر در طراحی است که تیم ویلا 1000 با توجه به اصول محوطهسازی به آن توجه دارد.