طراحی ویلا دوبلکس
پلان خانه های دوبلکس چیست؟ پلان خانه های دوبلکس دارای دو واحد فضای نشیمن است – در کنار هم یا روی هم قرار گرفته اند. پلان های دوبلکس مختلف اغلب پیکربندی های مختلف اتاق خواب را ارائه می دهند. به عنوان مثال، یک دوبلکس ممکن است در مجموع دارای چهار اتاق خواب (دو تا در هر واحد) باشد، در حالی که دوبلکس دیگر ممکن است مجموعاً دارای شش اتاق خواب (سه اتاق در هر واحد) و غیره باشد.
آیا دوبلکس چند خانواده محسوب می شود؟ بله، زیرا بیش از یک خانواده می توانند به راحتی در یک دوبلکس زندگی کنند. در واقع، اگر فکر میکنید ممکن است اعضای سالخورده خانواده را در مسیر خود قرار دهید، یک طرح دوبلکس میتواند بهترین گزینه برای شما باشد، زیرا این نوع خانه به شما امکان میدهد تا نزدیکان خود را نزدیک نگه دارید و در عین حال مقدار زیادی از حریم خصوصی بسیار مورد نیاز را حفظ کنید.
طرحهای خانه دوبلکس ما گزینههای شیکی را به نمایش میگذارند که دو واحد زندگی مجزا و راحت را در یک ساختار ماهرانه طراحی شده ارائه میدهند.
یکی از انواع بسیار محبوب ویلاسازی، طراحی ویلا دوبلکس است. در این نوع، طبقات ویلا به واسطه راه پله ای آزاد و غیر محصور به هم مرتبط می شوند. در واقع سقف این راه پله، سقف نهایی طبقه آخر است و از همین رو یک وید، حول آن شکل می گیرد.
غالبا خانه های ییلاقی یا ویلاها، برای سکونت و گذران اوقات فراغت و تعطیلات تک خانواده تعریف می شوند. مکان آنها معمولا در حومه ها و نواحی نیمه شهری است، از این رو دارای سایت هایی با محدودیت های بسیار اندک و بهره مند از پتانسیل های طراحی آزاد و خلاقانه می باشند.
ویلای دوبلکس را در واقع می توان این گونه بیان کرد که سطوح طبقات متمایز اما در عین حال پیوسته و متداخل هستند.
گشایش فضایی ا یجاد شده به واسطه وید، باعث روشنی و دلبازی فضاهای داخلی ویلا می شود. در همین راستا، دیدهای پویایی در حین حرکت روی پله ها و راهروهای مشرف به طبقه پایینی، خلق می شوند.
راه پله المانی حیاتی و الهام بخش در این بین است، بنابراین جانمایی صحیح و فرم و جهت گردش آن بسیار مهم است. فرم راه پله می تواند ساده و با گردش های متداول راست گوشه باشد و یا حالتی منحنی و دکوراتیو داشته باشد. در هر صورت باید تا حد امکان دارای سطوح وسیع و چشمگیری باشد و همچنین از تزئینات و جزئیات زیبایی برخوردار باشد، چرا که به نوعی نقطه کانونی فضا به شمار می رود.
پلان ویلا دوبلکس باید طوری سازماندهی شود که فضاهای عمومی و خصوصی در ترازهای مختلف ارتفاعی قرار گیرند. سبک رایج بدین گونه است که اتاق نشیمن و پذیرایی با تخصیص بیشترین مساحت به خود در طبقه پایین قرار می گیرند. در جوار آنها آشپزخانه، اتاق ناهارخوری و البته یک سرویس نزدیک ورودی اصلی جای می گیرند و در طبقه بالا اتاق خواب ها، هال خصوصی و سرویس ها و حمام ها، تراس ها و بالکن ها تعریف می شوند.
شایان ذکر است که در بعضی از ویلاهای لوکس که دارای شاه نشین هستند، در بالاترین طبقه ویلا این فضای نشیمن مجلل جای می گیرد که دارای بهترین دید به پیرامون می باشد.
در موارد دیگری از جمله طرحهای اقلیمی منطبق بر شرایط سخت آب و هوایی یا وجود شیب های تند سایت می توان فضاهای خصوصی و خواب را در پناه زمین و سطح پایینی طراحی کرد و طبقه بالا را به فضاهای نشیمن و عمومی اختصاص داد که بهره مند از نور و گرمای خورشید باشند.
اصطلاح دیگری برای بناهایی با ترازهای ارتفاعی مرتبط به هم وجود دارد، تریپلکس. واژه تریپلکس اشاره به فضایی دارد که دارای سه سطح با ارتفاع متفاوت است. طرح آن می تواند به گونه ای باشد که راه پله ها و ویدهای ارتباطی بین طبقه اول با دوم و دوم با سوم در یک راستا باشند که در این صورت، وید در طبقه سوم دارای دید مستقیمی به طبقه اول نیز هست و یا ممکن است این ویدها در فضاهای متفاوتی در طبقات ایجاد شوند که هر طبقه صرفا فقط به طبقه زیرین خود مشرف می شود.
در طراحی ویلا دوبلکس با ارتباط ترازهای مختلف ارتفاعی، لزومی ندارد که این اختلاف تراز در حد یک طبقه کامل باشد بلکه می تواند در حد نیم طبقه و یا با تعداد محدودی پله اجرا شود. این نوع طراحی به ویژه برای زمینهای شیبدار ایده آل می باشدو در اصطلاح نیمه دوبلکس نامیده می شود.
به طور کلی در طراحی ویلا دوبلکس پیوستگی فضایی-کالبدی بین بخشهای مختلف در سطوح، مهمترین مسئله است. طراحی داخلی ویلا با چنین خصوصیتی دارای تنوع و جذابیت بیشتری نسبت به فضاهای کاملا محصور در طبقاتی مجزا می باشد.
طراحی داخلی ویلا دوبلکس تحت تاثیر ارتباط آزاد و سیال طبقات ویلا با یکدیگر شکل می گیرد، به طوری که به واسطه یک راه پله و بدون هیچ مانع فیزیکی طبقه اول به طبقات بالایی می پیوندد. دوبلکس رایج ترین وضعیت برای طراحی ویلا دو طبقه است. در بسیاری مواقع، کف طبقه بالایی در قسمت هایی رو به فضای پایین باز شده و ویدی ایجاد می شود. بدین رو ویلا دوبلکس دارای فضاهای روشن تر و وسیع تری می باشد. این وید بهترین فضا برای اجرای راه پله است که ارتباط فیزیکی طبقات را میسر می کند.
ماهیت دوبلکس در ویلا صرفا به معنای فضاهای بزرگ و ساخت ویلا لوکس نیست بلکه ویلاهای کوچک و ساده را نیز در بر می گیرد. در واقع ایده دوبلکس برای ساخت ویلا کوچک نیز مطلوب است چرا که با پیوند فضایی ویلا دو طبقه، محدودیت ابعاد طبقات کمتر احساس می شود و توسعه عمودی فضاها به خوبی شکل می گیرد.
چه مواردی را باید در طراحی داخلی دوبلکس در نظر داشته باشیم؟
باید به این نکته توجه داشت که فضای داخلی ویلا دوبلکس، غالبا به صورت پلانی باز تعریف می شود. بنابراین برای فضاسازی مختلف بهتر است به جای استفاده از مرز بندی های صلب و کالبدی، از ترفندهای معماری مانند ایجاد اختلاف سطح، تغییر متریال یا ارتفاع متغیر سقف کاذب ها بهره برد.
جانمایی راه پله نسبت به ورودی ویلا نیز بسیار اهمیت دارد. وجود یک راه پله زیبا و طراحی شده در هال ورودی ویلا لوکس و بزرگ، بلافاصله طراحی داخلی دوبلکس را القا می کند. اما در ویلا مدرن یا کوچک حجم راه پله ساده تر اجرا می شود. در هر صورت توجه به این نکته ضروری است که پیش فضای ورودی مناسبی قبل از راه پله طراحی شود تا ورود به فضاهای خصوصی طبقه بالا مستقیما صورت نگیرد. در واقع هال ورودی، فضای تقسیمی است که بهتر است در آن ورود به فضاهای عمومی مانند نشیمن در اولویت باشند.
تناسب بین ارتفاع و ابعاد طولی و عرضی فضای نشیمنی که در سقف آن ویدی شکل گرفته است، مسئله ای است که در ارتقا کیفیت طراحی داخلی دوبلکس بسیار موثر است. به عنوان مثال ایجاد ویدی وسیع روی فضای نشیمن کم عرض، مانع احساس راحتی در آن می شود.
علاوه بر راه پله، وجوهی از دیوار که تا ارتفاع دو طبقه ویلا امتداد می یابند نیز پیوند فضایی طبقات را تقویت می کنند، به ویژه اگر دارای سطوح وسیع شیشه ای رو به مناظر زیبای پیرامونی ویلا باشند. این سطوح یکسره عاملی تعیین کننده در طراحی نمای ویلا دوبلکس هستند.
چیدمان فضایی ویلا دوبلکس به طور معمول به این صورت است که طبقه پایین که دسترسی ورودی اصلی ویلا در آن تعریف شده، به فضاهای عمومی مانند نشیمن، غذاخوری و آشپزخانه و گاهی اتاق میهمان تخصیص می یابد و فضاهای خصوصی خواب و نشیمن خصوصی، در طبقات بالایی جای می گیرند. اما در طراحی ویلا روی شیب که دارای دسترسی از سطوح مختلفی است، بنا به شرایط می توان این چیدمان فضایی راتغییر داد.
راه پله در ویلا دوبلکس
راه پله را شاید بتوان به عنوان مهمترین نقطه کانونی و جذابیت طراحی داخلی ویلا دوبلکس مد نظر قرار داد. آن چیزی فراتر از المان ارتباطی دو طبقه است و به نوعی کیفیات زیبایی شناسی و تنوع فضایی ویلا را ارتقا می بخشد.
درعین هماهنگی با سبک طراحی ویلا و طراحی داخلی ویلا، طرح راه پله می تواند بیانی تازه و خاص از ارتباط عمودی فضاها باشد.
در ساخت ویلا کلاسیک دوبلکس، راه پله با حجمی شاخص و بزرگ معمولا در یک وید مرکزی جای می گیرد و با متریال سنگ اجرا می شود. به ویژه سنگ مرمر جلوه با شکوه و لوکسی برای آن خلق می کند. بسته به عرض فضا، راه پله می تواند در کنار دیوار و یا در مرکز هال ورودی ویلا باشد.
راه پله پیش ساخته به ساده ترین شکل، دو طبقه ویلا روستیک را به هم پیوند داده است و طراحی داخلی روستیک و در عین حال مدرنی را به وجود آورده است.
این طراحی داخلی ویلا با اختلاف تراز اندک بین فضای نشیمن و آشپزخانه و غذاخوری، به صورت نیم دوبلکس طراحی و اجرا شده است و راه پله منتهی به طبقات بالایی در فضایی کاملا محفوظ و تعریف شده قرار گرفته و بدون وید اجرا شده است.