طراحی لنداسکیپ
طراحی لنداسکیپ یک فرایند هنری و معماری است که به طراحی و تنظیم فضاهای باز در مناظر طبیعی میپردازد. این فرایند شامل طراحی و چیدمان عناصری مانند درختان، گیاهان، سنگها، آبشارها، برکهها و مسیرها است که به منظور ایجاد زیبایی، تنوع و هماهنگی با محیط طبیعی تاکید میشود. هدف اصلی طراحی لنداسکیپ ایجاد یک فضای جذاب، قابل استفاده و سازگار با محیط طبیعی است که به افراد امکاناتی مانند آرامش، تفریح و تعامل با طبیعت را فراهم میکند. در طراحی لنداسکیپ، عواملی مانند زمین، درختان، آب، نور، رنگها و فضاهای باز به طور هماهنگ برای ایجاد یک تجربه زیبا و منحصر به فرد تلفیق میشوند. طراحان لنداسکیپ نیاز است تا با توجه به ویژگیهای طبیعت و نیازهای انسانی، طرحی جامع و هنری برای فضاهای باز ایجاد کنند که در کنار بقیه عناصر طبیعی موجود، یک تعامل زیبا و سازنده را به وجود آورند.
مقاله پیش رو، راهنمایی برای فرآیند طراحی یک پلان لندسکیپ کاربردی است. این فرآیند شامل گامهای زیر است:
گام 1. ترسیم سایت با مقیاس صحیح
طرحهای لندسکیپ عموما از دید پرنده که نمای پلان خوانده می شود، ایجاد می گردند. این نقشه مبنا باید شامل اجزای ذیل باشد:
-مقیاس مورد استفاده
-جهت شمال
-خطوط پیرامونی سایت
گام 2. تحلیل سایت
آنالیز کلی سایت، برنامه اصلی طراحی محوطه را مشخص می کند. در این مرحله باید اطلاعاتی راجع به ویژگی های سایت و نیازهای پروژه جمع آوری شود.
-اقلیم و شرایط غالب آب و هوایی منطقه
-توپوگرافی و پستی بلندی های طبیعی
-عناصر طبیعی شاخص و تاثیرگذار
-یافتن بهترین دید و منظرهای سایت
-مشخص کردن جهت اصلی هدایت آبهای سطحی و زهکشی
-مکان یابی ساختمان ویلا، پارکینگ، پیاده راهها و راههای دسترسی سواره، جانمایی خطوط آب و فاضلاب، برق و کانالهای مکانیکی و دیگر الزامات تاسیساتی محوطه سازی
گام 3. الویت بندی خواسته ها و نیازهای پروژه
تفکر و برنامه ریزی در مورد نیازهای حال و آینده ساکنان ویلا، امکان استفاده حداکثر از پتانسیل های سایت را در طی سالها مقدور می کند. این خواسته ها می توانند با تاکید بیشتر یا کمتر روی فضاهای مختلف دورهمی و نشستن و ورزشی، تفریحی و یا پرورش گلها و گیاهان صورت گیرد.
گام 4. تعیین نیازهای نگهداری
تمام انواع محوطه ها نیازمند نگهداری و رسیدگی می باشند. بررسی میزان وقت و بودجه مالی برای صرف در این امر، تصمیمات طراحی را متاثر خواهد کرد. طراحی متفکرانه می تواند زمان صرف شده برای نگهداری را کاهش دهد، به طور مثال:
-اجتناب از نواحی چمن کاری شده با زاویه 90 درجه یا کمتر
-استفاده بیشتر از درختان و بوته ها به جای گلها و گیاهان فصلی
-به کاربردن لایه ای از مالچ در بستر گیاهان برای جلوگیری از رشد علفهای هرز
گام 5. تخصیص بودجه
هزینه طراحی لندسکیپ ترکیبی از زمان و پول است. طرح ها و نیازهای پروژه باید متناسب با زمان و منابع مالی در دسترس باشند.
گام6. شناسایی نواحی قابل استفاده
در حوزه ویلاسازی، لندسکیپ ویلا شامل نواحی عمومی، خصوصی و خدماتی است. هر کدام از آنها باید نیازهای ساکنان را برآورده ساخته و یک محوطه بیرونی جذاب را خلق کنند.
گام 7. ترسیم یک دیاگرام کاربردی
در هنگام بررسی راههای مختلف سازماندهی فضا، این نکته را باید در نظر داشت که چگونه افراد از یک ناحیه به ناحیه دیگر حرکت می کنند. سیرکولاسیون داخلی لندسکیپ باید با توجه به نقاط کانونی، فضاهای خدمات رسانی و فضاهای سبز صورت گیرد.
گام8. اسکیس ترکیب بندی کلی
ترکیب بندی کلی وقتی حاصل می شود که لکه گذاری های کاربردی، هرکدام فرم خاص خود را بگیرند. برای مثال فرم کلی نواحی چمن کاری شده و یا فضاهای تفریحی و المان های محوطه سازی باید طراحی شود.
گام 9. ترکیب بندی فضایی
این نوع ترکیب بندی روی طراحی سه بعدی محوطه تمرکز می کند. در این مرحله ترکیب درختان، بوته ها، المان های محوطه سازی مانند آلاچیق با بنای ویلا، اهمیت می یابد. انتخاب متریال و ارتباط فضاهای بیرونی با فضاهای واسط مانند تراس ها و ایوانها نیز در این زمان انجام می شود.
گام10. تهیه طرح اولیه
حال نوبت به تبدیل فرمهای دست آزاد و لکه گذاری ها به ترسیمی مشخص می رسد که جانمایی دقیق فضاهای طبیعی و انسان ساخت را در بر می گیرد. ترسیمات باید با اندازه گذاریهای دقیق و نشانه های خاص هر المان انجام شود.
گام 11. انتخاب گیاهان
این انتخاب بر اساس شرایط آب و هوایی، خواسته های کارفرما و نوع بومی پوشش گیاهی صورت می گیرد. هر کدام از گیاهان دارای نشانه و شکل خاص خود در ترسیمات لنداسکیپ هستند.
گام12. ترسیم نهایی پلان لنداسکیپ
این پلان علاوه بر طرح دقیق و جزئی، شامل لیست کاملی از فضاها، المان ها، تاسیسات موجود و نوع پوشش گیاهی نیز می باشد. حتی ممکن است شامل جدولی برای ارائه توضیحات و دلایل تصمیمات در انتخاب فرمها و جانمایی ها نیز باشد.