طراحی باغچه ویلا
باغچه ویلا سکونت گاهی است که در برگیرنده یک ساختمان و باغ کوچکی پیرامون آن می باشد. وجود فضاهای طبیعی، فرآیند طراحی ویلا را تحت تاثیر قرار می دهد و به نوعی آن را با طراحی محوطه ویلا می آمیزد. وجود فضای سبز در جوار یک بنای مسکونی و یا خانه ویلایی، علاوه بر ارتقای کیفیات فضایی و تصفیه و تلطیف هوا، باعث ایجاد پتانسیلی برای کاشت گل ها و گیاهان، پرورش سبزیجات و گذران اوقات فراغتی خوش و لذت بخش می شود.
ناگفته پیداست که در شرایط امروزی که به سبب تراکم جمعیتی به ویژه در نواحی شهری، بناهای مسکونی بسیار نزدیک هم ساخته می شوند، طراحی ویلا به همراه فضای سبز و طبیعی، در غالب باغ ویلا یا باغچه ویلا یک موهبت به شمار می آید. فضای باز پیرامون ویلا می تواند در برگیرنده فضای سبز و مبلمانی ساده بوده و فضای دنج و دلپذیری را ایجاد کند و در راستای تکمیل نیازهای فضایی ویلا قرار گیرد.
در بسیاری موارد ویلاها دارای فضای بزرگ و قابل توجهی نیستند که بتوان به باغسازی و محوطه سازی ویلا در سطح شاخصی مانند ساخت باغ ویلا اقدام کرد. بنابراین ایده اجرای باغچه ویلا می تواند راهکار مفیدی برای ارتباط فضاهای داخلی با طبیعت باشد.
در این راستا ایده های خلاقانه ای برای پیوند قوی بین طبیعت باغچه و فضای داخلی ویلا وجود دارد:
-استفاده از درب های بزرگ شیشه ای که مرزهای بصری و فیزیکی فضای داخلی و خارجی را کمرنگ سازد و روشنایی طبیعی و طراوت و سبزی طبیعت را به داخل فضاها بکشانند.
وجود چنین گشادگی فضایی در جوار آشپزخانه، فضای مطبوع و جذابی را برای صرف غذا ایجاد خواهد کرد و به وسعت فضایی آشپزخانه نیز می افزاید.
اتاق نشیمن ویلا نیز به واسطه چنین درب هایی، بزرگتر و دلباز تر حس می شود. اجرای کفسازی مشابه داخل در فضای بیرونی و تعبیه مبلمان در آن، فضای نشیمن بیرونی را به وجود می آورد که با باز شدن این درب های کشویی به داخل پیوسته و فضای وسیعی را برای پذیرایی از میهمانان فراهم می آورد. این امر به ویژه در طراحی ویلا کوچک مفید واقع می شود.
-طراحی فضاهای واسطی مانند ایوان، تراس یا سکوهایی که نیمه محصور بوده و باعث عبور نرمی از فضای داخلی به محوطه ویلا می شوند. طراحی نمای ویلا با در نظر گرفتن این فضاها صورت می گیرد.
در شرایطی که هوا معتدل و مطلوب است، این فضاها مکان مطلوبی برای استراحت، دورهمی و فعالیت های دیگر هستند.
-استفاده از متریال مشابه در فضاهای داخلی و محوطه بیرونی، بدین رو پیوستگی فضایی ایجاد شده و مجموعه ویلا باغچه به عنوان یک کلیت فضایی درک می شود. این رویکرد به ویژه برای باغچه ویلا مدرن و باغچه ویلا روستیک حائز اهمیت است.
-استفاده از گیاهان در فضای داخلی ویلا، علاوه بر خلق طراوت و تازگی، ادامه سرسبزی طبیعت بیرونی را در فضا ایجاد می کند و بر طراحی داخلی ویلا تاثیر مثبتی می گذارد.
چه مواردی را برای طراحی باغچه ویلا باید در نظر گرفت؟
جانمایی ساختمان ویلا در محوطه ویلا باغچه دارای اهمیت بسیار است. از آنجاییکه فضای باز باغچه ویلا نسبت به باغ ویلای بزرگ، محدود است، گزینه های اندکی برای استقرار مناسب بنا وجود دارد. ملاحظاتی مانند مسیر دسترسی، حفظ حریم های بصری-کالبدی با فضاهای مجاور و وجود شیب و ناهمواری های سایت، مهمترین عواملی هستند که در این رابطه مد نظر قرار می گیرند.
در حالتی که جانمایی ویلا به گونه ای است که وجه عقبی آن به باغچه و فضای باز اختصاص می یابد، محوطه سازی حیاط عقبی مناسبی باید برای آن در نظر گرفت تا تبدیل به فضای متروک و بلا استفاده ای نشود. با ایجاد کفسازی مناسب، در نظر گرفتن یک باربیکیو یا شومینه بیرونی و مبلمان ساده ای برای نشستن و استراحت، فضای دنج و آرامی به وجود خواهد آمد که با وجود گل ها و گیاهان شاداب، تجربه ای لذت بخش خلق خواهد کرد.
بخش هایی از حیاط پشتی ویلا می تواند با سقف های سبک صلب یا مشبک پوشانده شود که هم محصوریت و حریم خصوصی ایجاد می کند و هم فضا را از تابش شدید آفتاب و بارندگی ها در امان می دارد.
در صورتی که بیشتر فضای باغچه در جلوی ویلا شکل گیرد، در این صورت می توان از اصول محوطه سازی حیاط جلویی بهره برد. گلکاری ها و فضاسازی ها باید به گونه ای شکل گیرند که حالت دعوت کنندگی و پذیرا بودن را القا کنند.
در نواحی که طراحی ویلا روی زمین شیبدار صورت می گیرد، می توان از وجود اختلاف تراز، حداکثر بهره را برد و یک ویلا باغچه کوچک را در دل زمین جای داد. در این مورد، بخش قابل توجهی از فضای سبز روی بام ویلا شکل خواهد گرفت.
برخی ویلا باغچه ها می توانند به صورت کاملا درونگرا ساخته شوند. در این صورت، محوطه سازی به صورت محدود، همراه با پوشش گیاهی و المان های مصنوعی در فضای محصور بین وجوه مختلف ساختمان ویلا شکل می گیرد. این طراحی به ویژه برای ویلا یک طبقه ایده جذابی است.
سطوح شیشه ای وسیع و بازشوهای پیرامون این باغچه مرکزی، دسترسی مستقیم تمام فضاهای داخلی را به این فضا مقدور ساخته و همچنین آنها را مملو از نور طبیعی می سازند. وجود بناهای پیرامونی، شرایط آب و هوایی این فضای باز میانی را تعدیل می کند، به ویژه آن را از باد های شدید و نامناسب در امان می دارد.
تناسب بین فضای باغچه و بنای ویلا با توجه به نیازها و میزان مجاز ساخت در فضای باز تعیین می شود و در واقع فضای در دسترس برای یک محوطه سازی کوچک مشخص می شود. به علت محدودیت فضا، امکان توسعه فضای سبز و باغ آرایی در تمام محوطه به یک میزان، وجود ندارد. بنابراین با توجه به دسترسی اصلی و جهت گیری ساختمان ویلا، بهتر است فضای باز در یک وجه و با حداکثر ابعاد ممکن اجرا شود.
ممکن است ساخت ویلا باغچه تنها برای گذران تعطیلات و اوقات فراغت صورت گیرد در این صورت می توان بیشتر فضا را به باغچه و فضای سبز، اختصاص داد و بیشترین بهره را از طبیعت برد. اما در صورتیکه هدف، اقامت دائم در ویلا باشد، طبعا نیازهای سکونتی، فضای بیشتری را می طلبند.
انتخاب پوشش گیاهی مناسب عموما با توجه به شرایط آب و هوایی و اندازه باغچه ویلا صورت می گیرد. با توجه به کوچکی فضای در دسترس، تنوع و تعدد گیاهان محدود خواهد بود. اما این از جذابیت های بالقوه آنها نمی کاهد.
اجرای پوشش سبز عمودی روی دیوار پیرامونی، راه حل ایده آلی است برای توسعه فضای طبیعی در فضای محدود یک ویلا باغچه کوچک. وجود یک بدنه آبی هرچند باریک، در هارمونی مطلوبی با فضای سبز، طراوت و تنوع فضا را تقویت می کند.
جانمایی المان های مصنوعی مانند آب نما، آلاچیق و نیمکت ها باید با توجه به مسیر های دسترسی پیاده و سواره رو شکل گرفته و اخلالی در سیرکولاسیون فضایی ایجاد نکنند و در حداقل فضای ممکن جای گیرند. در محوطه ویلا کوچک بهتر است این المان ها در کنار دیوار و گوشه های فضا جای گیرند.
انتخاب متریال مناسب برای کفسازی ها، دیوارهای حائل محوطه و دیگر المان ها باید با متریال نمای ویلا هماهنگ بوده و در برابر سایش، خوردگی و رطوبت مقاومت کافی داشته باشند. معمولا سنگ های مالون و تیشه های گزینه های مناسبی برای کفسازی هستند. در مناطقی که میزان رطوبت و یخ زدگی اندک است، می توان از چوب که تناسب زیبایی با درختان و پوشش سبز دارد نیز استفاده کرد.
فضای باز می تواند در اختلاف سطوح نیز تعریف شود. حتی در فضاهای محدود نیز می توان متریال متنوعی به کار برد. همیشه ساخت دیوار محوطه سنگین و صلب برای پیرامون ویلا باغچه ضرورت ندارد، بلکه با توجه به میزان امنیت و شرایط محیطی نواحی مجاور، می توان با پانل های سبک و مشبک، مرز و محدوده آن را تعریف کرد. به عنوان نمونه در این فضا، حصارهای چوبی ظریف، در هماهنگی با متریال کفسازی و مبلمان چوبی قرار دارد.
استقلال فیزیکی و بصری و عدم اشرافیت، این به خصوص در شهرک ویلایی که مشتمل بر تعدادی بنای ویلایی است، دارای اهمیت بسیار است. با توجه به وسعت پوشش گیاهی موجود در منطقه، این شهرک ها می توانند در برگیرنده چندین ویلا باغچه کوچک باشند. در این صورت جهت گیری و جایگیری ساختمان ویلا در محدوده خود باید طوری باشد که مانع از اشرافیت ویلا باغچه مجاور خود شود. بهترین راهکار، همجواری فضاهای سبز ملک ها، در جوار یکدیگر و ایجاد فاصله حداکثری بین ساختمان ویلاهاست.
به عنوان نمونه یک ویلای شهری دو طبقه در هند، معرفی می شود که بر گرایشات مدرن تمرکز دارد و پر از انرژی است. ویژگی های این ویلا به شرح زیر است.
– تنوع در طراحی باغچه
فضای سبز یک عنصر ضروری در طراحی ویلا و فضای بیرونی آن می باشد، به طوری که نه تنها حسی از تازگی و آرامش را ایجاد می کند، بلکه همچنین فضای ایده آلی را به وجود می آورد که اعضای خانواده می توانند از حضور در آن لذت ببرند. در محوطه باغچه این ویلا، گیاهان مختلفی کاشته شده است و بخش دیگر سنگ های تزئینی و یک میز و صندلی چوبی برای صرف غذا وجود دارد.
-یک فضای نشیمن شاد
این ویلا در سبک بدیعی طراحی شده است که متفاوت از خانه های شهری سنتی است. اتاق نشیمن آن به یک باغ باز می شود که دارای هوای مطبوعی بوده و سرسبزی و سلامت را برای ساکنان آن به ارمغان می آورد.
– فضای روشن با پنجره های بزرگ
معمار طرح، درب های شیشه ای کشویی را برای ورود آسان به ویلا انتخاب کرده است. این درب های شیشه ای همچنین به اعضای خانواده اجازه می دهد که راحت در اتاق نشیمن نشسته و از مناظر باغ کوچک خصوصی خود لذت ببرند.
– طراحی زیبا روی دیوار
به غیر از فضای سبز محوطه باغچه، دیوار آن نیز با تایل های رنگی زینتی پوشانده شده است تا یک ویژگی هیجان انگیز ایجاد کرده و نشاط را به فضا آورد.
– راهروی جذاب
استفاده از انواع مختلفی از متریال، باعث ایجاد تضاد می شود که برای القای حس تازگی و پویایی در طرح های مدرن، مهم است. ایوان ویلا دارای ترکیبات مختلفی از تایل های سنگی و چوبی است و دارای حالت مینیمالیستی نیز است.
– طرحهای متنوع سقف
در کنار فراهم آوردن فرصت استفاده از متریال مختلف، روکش های چوبی روی سقف، حس گرما و زیبایی را به فضا القا می کنند.
– ارتباط مناسب بین فضاها
زمین این ویلا محدود و کاملا باریک و عمیق است. با این حال، معماران بخش میانی، جلویی و عقبی آن را به طور مناسبی به هم مرتبط کرده اند. این ارتباط از طریق یک فضای باز با تایل های بزرگ خاکستری صورت گرفته که به درون اتاق ها کشیده شده است.
– اتاق خواب دنج
ویژگی برجسته اتاق خواب ها، سادگی و دلبازی آنها است. تمام مبلمان آنها مینیمالیست است و کفپوش چوبی، حسی از گرما، آسایش و راحتی به وجود آورده است.
– حمام مدرن
حمام به سبک مدرن با رنگ سفید به عنوان رنگ اصلی طراحی شده است. به وسیله یک دیوار شفاف شیشه ای، به دو بخش تر و خشک تقسیم شده است.
– طراحی مناسب آشپزخانه
سفید رنگی است که معرف تمیزی، خلوص و لوکس بودن می باشد، بنابراین بهترین انتخاب برای آشپزخانه است. به علاوه برای بعضی قسمت ها از چوب نیز استفاده شده است. در این آشپزخانه فضای کوچکی برای صرف غذا تعبیه شده است.
این ویلا در یک سایت دراز و باریک واقع شده است و فضای آن با توجه به نیازهای عملکردی آن طراحی شده است. سه اتاق خواب نصف مساحت فضا را اشغال کرده اند و اتاق نشیمن، آشپزخانه و بالکن نیمه دیگر را و باغچه در فضای میانی قرار گرفته است.
منبع :https://www.dezeen.com/
http://www.home-designing.com/