طراحی ویلا ساحلی
طراحی ویلا در مناطق ساحلی دارای جذابیت زیادی است. دیدهای بی نظیر به اقیانوس و دریا، هوای دلپذیر و مطبوع و آرامش این کرانه های آبی، ساخت ویلا را در این مناطق به پدیده ای رایج تبدیل کرده اند. شاید بتوان ادعا کرد مفهوم ویلا با ویلای ساحلی عینیت و تجسم می یابد، چرا که ساحل ها نواحی هستند که با استراحت، آفتاب گرفتن، تفریح و انجام فعالیت های متنوع ورزشی در هم آمیخته اند.
برای دیدن نمونه کارهای طراحی ویلا روی لینک عکس زیر کلیک کنید:
فاصله نواحی ساحلی از شهرها و پتانسیل و کشش زیاد آنها برای گذران اوقات فراغت و انجام فعالیت های متنوع، اقامت های چند روزه و گاهی طولانی مدت را در فصول معتدل و گرم می طلبد. از این رو طراحی ویلا ساحلی به گرایشی غالب و تاثیرگذار در حوزه ویلاسازی تبدیل شده است. ویلاها می توانند به صورت منازل شخصی دائمی، ویلاهای فصلی در غالب هتل ها و یا واحدهای استیجاری ویلایی برای اقامت های کوتاه مدت تعریف شوند.
موارد قابل توجه در طراحی ویلا ساحلی:
ظوابط و حریم ساخت در ساحل
در ابتدای پروسه طراحی و ساخت ویلا باید به ظوابط مناطق مختلف در مورد حریم های دریایی مجاز توجه داشت. حدود این حریم ها بر مبنای میزان جزر و مد، سستی زمین ساحلی، خطرات موج ها و طوفان های دریایی و حفظ حریم های بصری دید و منظرهای ساحلی تنظیم می شوند. تعداد طبقات، حداکثر مساحت اشغال سطح زمین و فاصله از خط ساحلی و دیگر بناهای ویلایی از جمله این ظوابط هستند. شهرک ویلایی نیز در این مناطق تابع مقررات خاص خود می باشد.
ویژگی های بستر سایت ویلا
بافت زمین و نوع خاک سایت ساحلی بر انتخاب نوع سازه و تکنیک ساخت ویلا تاثیر می گذارد. ساحل های ماسه ای دارای بافت نرم و غیر مقاومی هستند. بنابراین باید تمهیدات سازه ای مانند شمع کوبی یا مقاوم سازی بستر به طرق مختلف برای آنها صورت گیرد و تا حد امکان ویلای کوچک و سبک روی آنها ساخته شود.
اما بسترهای شنی و سنگی نوع مناسبی برای اجرای ویلا هستند. حتی مجتمع ها و هتل های ویلایی با ابعاد وسیع و ارتفاع زیاد می توانند روی این بسترهای مقاوم ساخته شوند.
فرم و جهت گیری ویلای ساحلی
جهت گیری کلی ساختمان ویلایی باید به سمت دریا و کشیدگی آن طوری باشد که بیشتر فضاها در مسیر وزش نسیم های ملایم دریا باشند. از آنجاییکه نواحی ساحلی دارای هوای مرطوب هستند، تهویه طبیعی در فضاها امری ضروری است. این امر هم منجر به مصرف انرژی کمتر و طراحی پایدار می شود و هم وزش نسیم های خنک و لطیف، باعث ارتقای سلامت جسمی و روانی و خلق فضایی لذت بخش می شود. همچنین بهتر است اولین کف مسکونی ویلا از سطح زمین بالاتر و روی پیلوت های قرار گیرد تا جریان هوایی در زیر بنا برقرار شده و از میزان رطوبت فضای داخلی کاسته شود. طراحی ویلا مدرن در مناطق ساحلی رواج بیشتری دارد چرا که پلان معماری باز و روشن و ترکیب احجام ساده با رنگ های روشن و شیشه بندی های گسترده خاص ویلاهای ساحلی می باشد.
ارتباط فضاهای داخلی و بیرونی
برای بهره حداکثری از طبیعت ساحلی، باید مرز فضایی داخل و خارج ویلا کمرنگ باشد. بازشوهای بزرگ و کشیده در ویلای ساحلی، نماهای جذاب دریا و مناطق ساحلی را به فضاهای داخلی می کشاند و طراحی داخلی ویلا را تحت تاثیر قرار می دهد. تراس های بزرگ و ایوان های سراسری با بام های پیش آمده، فضاهای سایه دار، خنک و محفوظ از تابش آفتاب و بارندگیها هستند که در تمام اوقات شبانه روز، دارای تنوع و جذابیت هستند.
این فضاهای نیمه محصور، سهم قابل توجهی در مساحت ویلاهای ساحلی دارند چرا که بیشتر فعالیت ها در آنها صورت می گیرد.
عرشه هایی که از ساختمان ویلا به سمت ساحل کشیده می شوند، تداوم بصری و فضایی جذابی تا دریا خلق می کنند. وجود یک استخر در جوار این عرشه ها به عنوان امتدادی از دریا تعریف می شود.
انتخاب متریال مناسب
انتخاب چوب برای نمای ویلا یا محوطه سازی، ساخت عرشه و تراس های پیش آمده جذاب به نظر می رسد. اما از آنجاییکه هزینه ترمیم و نگهداری قطعات چوبی طبیعی با تعویض آن برابر است، باید از چوب های بادوام و کیفیت بالا استفاده شود.
بتن نیز از جمله متریالهایی است که بدلیل دوام در برابر رطوبت، فرسایش و خوردگی بسیار پرکاربرد است. همچنین شکل پذیری و اجرای نسبتا ساده آن، به صورت درجا یا قطعات پیش ساخته آن را به متریال پرکاربرد و مطلوبی برای ساخت ویلا ساحلی تبدیل کرده است.
شیشه در سطح وسیعی در وجوهی که رو به مناظر زیبا و نور مناسب است، در قالب درهای کشویی و پنجرههای بزرگ و حتی جان پناه مورد استفاده قرار می گیرد. این شیشهها مرز کالبدی ویلا را با طبیعت زیبای ساحلی به حداقل می رساند.