مراحل بازسازی ویلا
خانه های ویلایی به عنوان اقامتگاههای دائمی یا موقت به مرور زمان، دچار آسیب ها و فرسودگی هایی می شوند و یا نیاز به تغییر وضعیت آنها شامل تغییر طراحی داخلی یا نمای ویلا احساس می شود. در این صورت بحث نوسازی ویلا با توجه به شرایط وضع موجود و خواسته های پروژه مطرح می شود. بیشتر مواقع وجود حسی نوستالژیک به یک ویلای قدیمی و یا بالا بودن هزینه ساخت ویلا، باعث می شود برآورد خواست ها و نیازهای جدید فضایی و کالبدی به در قالب بازسازی ویلا صورت گیرد.
مهم نیست که بازسازی برای یک ویلاکوچک یا ویلا بزرگ و لوکس انجام می گیرد، در هر صورت این اقدام نیازمند توجه زیاد به تمام جزئیات است و باید طی مراحلی تعیین شده پیش رود.
گام 1 : تعیین اهداف بازسازی ویلا
اگر بهبود وضعیت فعلی سکونت مد نظر باشد، در محدوده بنای موجود، به اقدامات اصلاحی از لحاظ حذف یا اضافه تیغه بندی ها، دکوربندی ها و فضاسازی های مختلف، تغییر و اصلاح نازک کاری ها، کفپوش یا دیوارپوش ها و …همچنین اقدامات تعمیراتی یا تعویضی و تاسیساتی پرداخته می شود.
اما اگر هدف، توسعه فضایی و کالبدی یک خانه ویلایی باشد، علاوه بر رعایت ضوابط و الزامات الحاق فضای باز به ساختمان ویلا، اقدامات الحاق و تقویت سازه ای، تاسیساتی و معماری قابل توجهی مورد نیاز است. هماهنگی و طراحی همزمان طراحی داخلی و نمای ویلا در دو بخش قدیم و جدید در تمام مراحل پروسه لازم است.
گام 2: تعریف برنامه کاربردی توسعه ویلا
با توجه به درجات مختلف توسعه و بازسازی، یک برنامه کاربردی که بر پایه اولویت های طرح تنظیم شده باشد، به کاهش زمان و هزینه بازسازی ویلا کمک شایانی می کند. بدین رو بازبینی، اصلاح و تقویت زیرساخت های سازه ای و تاسیساتی بخش های مختلف، در مرحله اول قرار می گیرد و تغییر تیغه بندی ها، نازک کاری و دکوراسیون داخلی در فازهای بعدی اجرا می شوند.
گام 3: تخصیص بودجه مالی منطقی
ممکن است در ابتدای امر، خواسته ها و نیازهای زیادی برای نوسازی یک خانه ویلایی وجود داشته باشد. اما بهتر است دید واقع بینانه ای نسبت به مقدار بودجه در دسترس و اقدامات اساسی و ضروری طرح وجود داشته باشد تا در زمان مشخص، به اهداف اصلی نائل شد. در این بین باید هزینه های پیش بینی نشده را نیز در نظر گرفت. در این زمینه مشورت با یک متخصص و پیمانکار اجرایی مفید خواهد بود.
گام 4: تهیه طرح ها و نقشه های مورد نیاز توسط افراد متخصص
برداشت دقیق بنای ویلا و ترسیم پلان ویلا در وضع موجود، توسط نقشه بردار صورت گرفته تا مبنای دقیقی برای طرح های جدید باشد. به همین منوال، معماران و مهندسان سازه و تاسیسات، طراحی و اجرای نقشه های اجرایی نوسازی را مقدور می سازند تا پروسه به صورت کاملا حرفه ای و تخصصی پیش رود.
طراحی داخلی سهم زیادی در بازسازی ویلا دارد. از همین رو یک طراح داخلی حرفه ای می تواند به طراحی بهینه و اجرای فضاسازی ها و دکوراسیون، با بالاترین کیفیت و کمترین زمان، نائل شود.
گام 5: اقدامات اساسی بر مبنای ارزش افزوده
از آنجاییکه بازسازی ویلا هزینه بر است، علاوه بر بهبود کیفیت زندگی و آسایش در ویلا باید ارزش افزوده حاصل از این صرف هزینه و زمان، نیز مد نظر باشد تا به نوعی طرح، توجیه اقتصادی داشته باشد. طراحی ویلا که مختص مد و سلیقه موقت نبوده و ازکیفیت بالای اجرا و متریال بهره مند باشد، مطلوب است. در این صورت بازسازی ویلا علاوه بر رفع نیازها و خواست های اقامتی مورد نظر، حالت سرمایه گذاری برای فروش ویلا در آینده را نیز خواهد داشت.
گام6: تصمیم در مورد سبک غالب
معمولا به جهت محدودیت های ساختاری وضع موجود ویلا، تغییر سبک آن بیشتر منوط به طراحی داخلی می شود. در بیشتر مواقع، طراحی داخلی مدرن، متاثر از ویژگی های ویلا مدرن مد نظر است. چرا که تناسب بیشتری با نیازهای فضایی معاصر دارد.
بهینه سازی و ارتقای کیفیات بصری و کالبدی ویلا کلاسیک یا ویلا روستیک نیز با حفظ همان سبک ها، رویکرد دیگری در این مورد است. تمام اجزا، مبلمان و متریال در غالب همان سبک شکل می گیرند.
گام 7: انتخاب متریال مناسب
استفاده از متریال با کیفیت بالا، به آسایش بیشتر و صرفه جویی هزینه در بلند مدت می انجامد. بهتر است در این خصوص، رویکرد پایدار و سازگار با محیط زیست اتخاذ شود تا روحی تازه و پاک در بنا جریان یابد. علاوه بر آن، استقامت ساختاری، عملکردهای حرارتی، عایقبندی در برابر صوت و حریق و حفاظت در برابر رطوبت و حشرات موذی از ویژگی های یک متریال مناسب است. در برخی مواقع می توان از بازیافت متریال موجود نیز استفاده کرد.