طراحی محوطه کوچک
یک محوطه سازی بهینه همواره باعث ایجاد حسی از آرامش و احیا و شادابی فیزیکی و روانی افراد می شود. به ویژه اگر در قالب طراحی محوطه ویلا، به دور از سبک زندگی بی قرار و پر از استرس شهرهای بزرگ، شکل گیرد. بنا بر فضای در دسترس، طراحی محوطه کوچک با بهره گیری از فضای سبز و گیاهان و المان های مختلف، می تواند منجر به یک فضای نشیمن و گذران اوقات فراغت دلنشین و کاربردی شود.
وجود فضای محدود، بهانه خوبی برای رها کردن و صرفنظر از لذت و آسایش در آن فضا نیست. محوطه سازی مدرن سبک مناسبی برای فضاهای محدود است که به سادگی خواست ها و نیازهای ساکنان ویلا را برآورده ساخته و علاوه بر آن باعث ارزش افزوده خانه های ویلایی می شود.
درادامه به چند جنبه طراحی محوطه کوچک اشاره می شود:
1-انتخاب متریال: متریال سنگ، آجر، بتن، تایل های سرامیکی، آهن و چوب، با تنوع گسترده ای وجود دارند و باید دید کدام یک از آنها مناسب نیازها و نوع محوطه می باشد. در هنگام انتخاب متریال باید به مسائل کارکردی و زیبایی شناختی آن توجه داشت. سنگ و چوب طبیعی یک ظاهر سنتی ایجاد می کنند، در حالیکه بتن های دکوراتیو و چوبهای کامپوزیت ظاهر مدرنی به وجود می آورند. ویژگی های دیگری مانند سادگی نگهداری، مقاومت در برابر شرایط مختلف آب و هوایی، امنیت و راحتی تردد و کاهش خطر سر خوردن نیز از درجه اهمیت بالایی برخوردارند. جنبه مهم دیگر قیمت و هزینه اجرای متریال مختلف است که در هزینه محوطه سازی ویلا بسیار تاثیر گذار است.
2-انتخاب پوشش گیاهی: باید گیاهانی انتخاب شوند که مناسب شرایط اقلیمی منطقه باشند. همچنین کیفیت خاک نیز مهم است. می توان گیاهان را در دسته بندی هایی محدود کرد: گیاهانی که نور مستقیم خورشید را دوست دارند و آنهایی که سایه را ترجیح می دهند. همچنین گیاهان همیشه سبز و برگریز که هرکدام در فصول مختلف، جلوه های متفاوتی دارند. گلهای برخی گیاهان در صبح باز می شوند و برخی در شب و بعضی از آنها حشرات را بیشتر به خود جذب می کنند. جا گلدانی های ثابت و گیاهان رونده برای پوشش حصار و دیوارهایی که ظاهر جذابی ندارند، مناسب می باشند.
3-هندسه عملکردی و ساده: محوطه ویلا عموما باید به صورت یک تصویر بزرگ دیده شود. هماهنگی باغ آرایی و طراحی المان های مختلف باعث خلق تصویری همگون و خوشایند می شود. استفاده از خطوط هندسی ساده به عنوان مبنای طراحی در این فضاها مناسب تر است که در فرمهای مربع، مستطیل، دایره و شبکه های متقاطع و متعامد اجرا می شوند. ماهیت محوطه سازی کوچک و مدرن، ادغام زیبایی و عملکردگرایی است. سازماندهی صحیح فضایی در محوطه ویلا کوچک، آسایش، حریم خصوصی و آفتاب و سایه مورد نظر را تامین می کند.
4-طراحی محوطه در امتداد بنا: انسجام طراحی محوطه ویلا، انتخاب و جانمایی صحیح گیاهان و متریال ها، در پیوند بین طراحی ویلا و محوطه باغ ضروری است. بوته ها و پیاده راهها در پیرامون ساختمان ویلا، خطوط مستقیم بنا را نرم تر و ملایم تر می سازند. تعریف محوطه باغ به صورت امتدادی از فضای داخلی ویلا، فضای نشیمنی را خلق می کند که در عین باز بودن، از درجه ای از محصوریت و حفاظت برخوردار است.
5-نورپردازی: نورهای نقطه ای جو خاصی را در فضا ایجاد می کنند. بهتر است از نورهای گرم بیشتر استفاده کرد که دارای جنبه نمایشی بیشتری هستند. نصب تجهیزات نورپردازی در محوطه، لذت بردن از این فضا را حتی بعد از تاریکی هوا مقدور می سازد.
6-حضور آب: آب نمادی از تولد و تجدید حیات است. حضورآن می تواند در قالب حوضچه های آب، آب نماها، آبشارهای دیواری یا ایستاده یا فواره ها باشد و باعث طراوت و شادابی و آرامش بیشتر در محوطه ویلا شود.
7-مبلمان و المان های تزئینی و ساده: انتخاب، جانمایی، فرم و تعداد آنها نباید باعث شلوغی فضا و ناهمخوانی بین دیگر المان های طبیعی و مصنوعی شود. بسته به اینکه چه استفاده ای از فضا بیشتر مد نظر است، مبلمان ثابت یا تاشو، سایه بان ها، نیمکت ها و … انتخاب و جانمایی می شوند. متریال آنها باید متناسب با شرایط آب و هوایی باشد. تا کیفیت و ظاهر آنها در طی زمان دچار تغییرات زیاد و ناخوشایند نشود.