مزایا و معایب استفاده از شیشه در ساخت ویلا
ساخت ویلا با سطوح شیشه خور وسیع، بسیار متداول و محبوب است، چرا که امکان بهره گیری از حداکثر زیبایی های محیط طبیعی پیرامون ویلا را فراهم می آورد. به ویژه طراحی و ساخت ویلا لوکس و مدرن بسیار تحت تاثیر این متریال قرار گرفته است.
شیشه یکی از متنوع ترین و قدیمی ترین متریال در صنعت ساختمان سازی است. در ابتدا شیشه تنها برای عبور نور به فضاهای داخلی مورد استفاده قرار می گرفت اما پیشرفت در حوزه تکنولوژی، آن را به سوی یک المان کاربردی-تزئینی سوق داد، همچنین نسل جدیدی از شیشه های با راندمان و کیفیت بالا ساخته شدند. شیشه از یک شروع فروتنانه به عنوان شیشه پنجره تا عضو سازه ای پیچیده در عصر مدرن، راه زیادی پیموده است.
شفافیت و نورگذرانی شیشه، زیبایی خاصی به نمای ویلا و فضای داخلی آن می بخشد. وضعیتی که نور از شیشه عبور می کند قابل توجه و ابزار قدرتمندی برای یک معمار در طراحی داخلی ویلا می باشد. همچنین فرصتی است برای اجرای ایده های خلاقانه درطراحی ویلا. ساختمان های شیشه ای سمبلی از پیشرفت، رفاه و نگرش های نو می باشند، این امر در طراحی و ساخت ویلا مدرن به خوبی مشهود است.
شیشه مانند هر متریال ساختمانی دارای مزایا و معایبی می باشد، شناخت و درک آنها به استفاده هوشمندانه از آن در نمای ویلا کمک شایانی می کند.
مزایای استفاده از شیشه در ساخت ویلا
شفافیت: شیشه متریال بی همتایی درگذران نور است. سطوح شیشه خور وسیع در ویلا، ارتباط با فضای طبیعی پیرامونی را تقویت می کند و روشنی و سیالیت را به درون فضاهای داخلی می کشاند. بدین رو باعث صرفه جویی در مصرف انرژی برق می شود. مهمتر اینکه وجود نور طبیعی در فضای داخلی، به ارتقای سلامت جسمی و روحی ساکنان می انجامد.
پارتیشن های شیشه ای در فضای داخلی ویلا باعث وسعت فضایی می شوند و منابع بصری قوی ایجاد نمی کنند. این امر به ویژه در طراحی داخلی ویلا کوچک بسیار تاثیر گذار است.
ضد آب : شیشه یک سطح هموار و صیقلی دارد، بنابراین آب به بافت آن نفوذ نمی کند و در مواقعی که گرد و غبار و رطوبت روی سطحش می نشیند، به راحتی پاک و تمیز می شود.
رنگ پذیری گسترده : شیشه در طیف وسیعی از رنگ ها در دسترس است و قابلیت ترکیب ورقه ای به صورت واحد های لمینیت و عایق بندی شده را در رنگ ها و بافت های مختلف دارد. همچنین سطح شیشه قابلیت نقش و الگو پذیری متنوع، برای پارتیشن های داخلی و المان های نمای ویلا را دارد.
ظاهر جذاب : شیشه نمای ساختار ویلا را جذاب تر و سیال تر ساخته و حسی از نوگرایی و معماری بدون مرز را القا می کند.
قابلیت بازیافت : استفاده از شیشه به عنوان متریال صد در صد قابل بازیافت، درکاهش هزینه های آلودگی محیط زیست موثر است و همچنین به حفظ منابع طبیعی کمک می کند. بنابراین طراحی ویلا پایدار محقق می شود. مزیت شیشه این است که در حین بازیافت، تنزل پیدا نمی کند. از این رو می تواند بارها بازیافت شود، بدون از دست دادن کیفیت و خلوصش.
مقاوم در برابر اشعه UV : این حقیقتی است که لایه اوزون در حال تخریب است. شیشه در برابر اشعه ماورا بنفش مقاوم است از این رو در برابر تابش آفتاب، تجزیه و تغییر رنگی در آن رخ نمی دهد و دارای طول عمر بالاتری نسبت به متریال دیگر مانند پلاستر ها می باشد.
مقاومت در برابر شرایط جوی، زنگ زدگی و سایش : شیشه در برابر خوردگی و سایش مقاوم است و تنها تحت شرایط خاص با مواد شیمیایی آسیب می بیند. همچنین با تمهیدات مناسب، ساختار شیشه در برابر باد، باران و تابش شدید آفتاب مقاومت می کند و همچنین زنگ نیز نمی زند.
شکل پذیری و قالب گیری آسان : شیشه متریالی شفاف و سخت است که می تواند با حرارت دادن، دمیدن و فشار، در اشکال مختلف فرم گیرد و برای المان ها و اجزای مختلف در فضای داخلی و نمای ویلا به کار برده شود.
عایق الکتریسیته : شیشه رسانای بسیار ضعیف الکتریسیته است. بنابراین برای نورپردازی های سقفی، دیوارهای نوری دکوراتیو و دیگر تجهیزات نور پردازی ایده آل است.
مقاومت در برابر حرارت : شیشه معمولی تا 120 درجه مقاوم است و بعد ذوب می شود اما شیشه سکوریت تا 300 درجه را تحمل می کند و شیشه مقاوم حرارتی پیرکس، تا حدود 700 درجه را تحمل می کند. از نوع سکوریت و مقاوم شیشه می توان در نمای ویلا که در معرض نوسانات دمایی است استفاده کرد و از نوع پیرکس آن در شومینه ویلا، اجاق ها و شیشه های ضد حریق.
معایب استفاده از شیشه در ساخت ویلا
هزینه زیاد : تولید شیشه پروسه ای است با مصرف بالای انرژی، چرا که حرارت زیادی برای فرآوری متریال خام آن مورد نیاز است. از همین رو در صنعت ساخت و ساز، شیشه نسبت به متریال دیگر گران تر می باشد. استفاده زیاد از سطوح شیشه خور در ویلا هزینه های مربوط به تمهیدات امنیتی و حفظ حریم خصوصی را نیز افزایش می دهد.
شکنندگی : شیشه های معمولی در برابر فشار و ضربه آسیب پذیرند و باید به صورت تقویت شده و ایمن در بخشهای مختلف به کار برده شوند.
خوردگی در برابر محلول های قلیایی : محلول قلیایی باعث سایش سطح رویی شیشه و ایجاد لکه های ناخوشایند روی آن می شود.
عبور گرما : شیشه در حالت عادی علاوه بر عبور نور، گرما را نیز انتقال می دهد. بنابراین باید با پوشش های شفاف عایق حرارتی تجهیز شود.
غیر ایمن در برابر زلزله : ضعف شیشه معمولی در تحمل فشارهای ناشی از وزن و حرکات جانبی، ضریب ایمنی آن را در برابر زلزله بسیار پایین می آورد و باعث می شود به سرعت شکسته و فرو ریزد. با اقدامات پر هزینه ای می توان ساختار آن را برای تحمل زمین لرزه های ضعیف، تقویت کرد.
جاذب گرما و تابندگی خیره کننده : شیشه گرما را به دام می اندازد و فضای داخلی ویلا را گرم کرده و مانند یک گلخانه عمل می کند. همچنین باعث تابش های خیره کننده در فضای ویلا می شود. همراه با پیشرفت های تکنولوژی، گزینه های مختلفی برای بهبود عملکرد نماهای شیشه ای در دسترس قرار می گیرد که یکی از آنها استفاده از شیشه های کم گسیل است که مقدار گرما و نور ورودی را کنترل می کنند.
نیاز به نگهداری مداوم : در مناطق مرطوب و پر گرد و غبار، ذرات گرد و خاک روی سطوح شیشه ای چسبیده، نمای ناخوشایندی ایجاد کرده و میزان روشنایی فضاهای داخلی را نیز کاهش می دهند. بنابراین نیاز به تمیز کردن مداوم دارند.
با در نظر گرفتن تمام مزایا و معایب شیشه در ساخت ویلا می توان به راهکارهای عملی و خلاقانه ای برای استفاده بهینه و به صرفه از این متریال دست یافت.