نمای چوبی در ویلا
چوب یک متریال طبیعی اکولوژیک است. امروزه در معماری، چوب نه تنها به روش سنتی مورد استفاده قرار می گیرد، بلکه محصولات بیشماری در صنعت چوب وجود دارند که در حوزه ساختمان سازی و به تبع، طراحی ویلا کاربرد دارند.
علاوه بر ویلای روستیک که بسترمناسبی است برای اجرای جداره های داخلی و خارجی چوبی، ساخت ویلای مدرن نیز می تواند با استفاده گسترده از چوب صورت پذیرد.
تکنیک مدرن اجرای نماهای چوبی، نماهای چند لایه را با رویکرد مونتاژ لایه ای نما در بر می گیرد: بخش سازه ای، عایق حرارتی و پوشش نهایی نمای ویلا. چوب و محصولات با پایه چوبی که به عنوان نمای خارجی مورد استفاده قرار می گیرند، در برابر رطوبت، به ویژه باران های سنگین، حفاظت مناسبی ایجاد نمی کنند. همچنین دما، نوسانات حرارتی زمستان و تابستان، تابش خورشیدی و باد، دارای تاثیر شاخصی بر کیفیت عملکردی و ظاهری نماهای چوبی هستند.
پانل های چوبی مهندسی و تقویت ساختار شده، در صورت اجرای صحیح، برای پوشش خارجی ویلا مناسب هستند. این پانل ها هم دارای خصوصیات ظاهری و بصری زیبا و منحصر به فرد هستند و هم دارای دوام نسبتا خوبی می باشند. مزیت قابل توجه چوب به عنوان یک متریال ساختمانی، قابلیت تعویض پذیری آن، در صورت آسیب دیدن است. در طراحی و ساخت نمای ویلا، معیار انتخاب صحیح نوع چوب، عملکرد سطحی مناسب، حفاظت در برابر تاثیرات مخرب محیطی و حفاظت در برابر آتش می باشد. نوآوری و توسعه صنعت منجر به علاقه روزافزون معماران و سازندگان به استفاده از چوب، به عنوان یک متریال طبیعی شده است. نماهای چوبی در رده بندی های مختلفی شکل می گیرند، این رده ها بسته به ویژگی های غالب لایه های ساختاری و پرکننده آنها می باشد.
بعد از لایه ساختاری که متصل به سازه ویلا می شود، فضای خالی وجود دارد که می تواند با متریالی به عنوان عایق حرارتی پر شود و یا به صورت یک حفره هوایی خالی بماند. نمای چوبی در ویلا می تواند با قابلیت تهویه و یا بدون این قابلیت باشد بر همین مبنا چوب های لمینیت شده نما به دو گروه تهویه ای و غیر تهویه ای تقسیم می شوند.
مونتاژ و نصب نماهای تهویه ای، یک سیرکولاسیون دائمی هوا را بین پوشش چوبی خارجی و بخش داخلی نما-بخش سازه ای- ایجاد می کنند. در این صورت، تهویه پوشش نما از گرمای بیش از حد آن در طی ماههای تابستان جلوگیری کرده و به سبب جریان هوا، آن را خشک نگه می دارد. همچنین آسایش حرارتی در زمستان به واسطه عایق حرارتی کافی فراهم می آید.
در نماهای غیر تهویه ای، هوای محبوس بین دو لایه داخلی و خارجی وجود دارد و یا می توان پوشش نما را مستقیما در تماس با بخش داخلی نما اجرا کرد.
انواع محصولات چوبی به عنوان پوشش نما در نماهای چند لایه:
- چوب صلب: بیشتر پوشش های چوبی می توانند از الوارهای اره شده و تخته های کامل شکل گیرند. بر مبنای شکل تقاطع آنها، همچنین الحاق آنها به سطح، جلوه های خارجی متفاوتی به وجود می آید. متریال ارگانیک مانند چوب دارای کیفیاتی بر مبنای آناتومی شان-ساختارسلولی- می باشند. ویژگی های پوشش چوبی بسیار وابسته به ساختار سلولی، کیفیات مکانیکی و بیوفیزیکی و جهت فیبرها می باشد. هر یک از این ویژگی ها بر کیفیات بافت چوب تاثیر گذار هستند.
- چوب حرارتی: عملیات حرارتی چوب در کوره های مخصوص انجام می شود که در آن چوب در خلا تا دمای 160 تا 260 درجه سانتیگراد حرارت می بیند. این حرارت دهی برای نائل شدن به ثبات ابعادی و مقاومت چوب، ضروری است و به طور شاخص، دوام و طول عمر آن را افزایش می دهد. همچنین تورم و آب رفتگی چوب تا 50 درصد کاهش می یابد که چوب را برای شرایط با رطوبت بالا آماده می سازد.
- پانل های چوبی با روکش ضدآب: پانل های پوششی ضدآب با چسباندن لایه های متعددی از روکش ها و فیبرهایی که به صورت یکی در میان جهت آن ها عوض می شود، همراه با چسب مقاوم در برابر آب ساخته می شوند.
- متریال کامپوزیت: پانل های کامپوزیت تولیدات صنعتی هستند با مقدار کمی چوب، به این معنی که آنها از چوب ساخته نشده اند بلکه شبیه چوب به نظر می رسند. این پانل های کامپوزیت تحت نامهای تجاری مختلف و با ویژگی های کیفی و زیبایی شناسی متنوع، تولید می شوند.
این متریال، در برابر حریق مقاوم بوده و به راحتی گسسته نمی شوند. متریال کامپوزیت به طور گسترده ای در بناهای مدرن مورد استفاده قرار می گیرند.
توسعه راهکارهای تکنولوژیکی مدرن در فرآوری چوب منجر به ساخت متریال کامپوزیت بر پایه چوب می شود که بسیار مقاوم و با دوام تر از چوب هستند. از لحاظ زیبایی شناسی نیز تمام ویژگی های چوب را دارند، همین خصوصیات آنها را بی همتا و غیرقابل تکرار می سازد.